Proiectul Casa Cu Casa Se Face Sat: în prezent şi în perspectivă

Punem prima cărămidă în Proiectul Casă Cu Casă Se Face Sat, un proiect ambiţios şi unic în România. Alţii, înaintea noastră, au pus baza proiectului: un teren de 3,75 de hectare în apropiere de oraşul Sighişoara, teren care a fost donat Asociaţiei Aripi. Aşa a luat naştere ideea realizării Complexului European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Proiectul are cinci dimensiuni, prima dintre acestea fiind cea culturala. Vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european.

Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Pentru că acest complex va funcţiona, va fi condus, coordonat de către persoane cu astfel de probleme, aceasta fiind o dovadă a unicităţii proiectului. Nu trebuie uitată nici dimensiunea economică, menită să asigure autofinanţarea şi realizarea componentei de leisure. Aceasta înseamnă că accentul va fi pus pe turism: turism de business, agroturism, turism de nişă. Însă pentru beneficiari cele mai importante dimensiuni rămân cea terapeutică şi cea de recreere. Ateliere de artizanat, ergoterapie, psihoterapie, meloterapie, terapie prin pictură – acestea sunt atracţiile pentru beneficiari.

În prezent, avem terenul şi prima casă. Avem ambiţia de a crede că proiectul este realizabil. Începem cu o expoziţie a pictoriţei Simona Istrate, persoană cu probleme de sănătate mintală. Banii strânşi în urma acestei expoziţii vor fi investiţi într-un film de promovare a Complexului de la Sighişoara.

Proiectul Casă Cu Casă Se Face Sat este realizabil în măsura în care înţelegem că implicare cu implicare duce la succes.

Ştefan Bandol, preşedintele Asociaţiei Aripi