Stigmatizarea e mai rea ca boala

Simona Istrate a ales să lupte cu prejudecăţile, cu îngrădirile pe care i le impune propria boală mintală, dar mai ales cu îngrădirile pe care i le impune societatea. Arma ei: pictura. Lupta este una continuă pentru că persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt stigmatizate şi trebuie să facă în permanenţă dovada aptitudinilor, capacităţilor.

Până acum se declară învingătoare. Este suficient de optimistă pentru a nu se lăsa influenţată de etichete. Că a ieşit învingătoare o dovedeşte faptul că, deşi privată de unul dintre simţuri, auzul, s-a folosit la capacitate maximă de văz pentru a transpune în culori lumea, propriile senzaţii şi stări.

Un număr mare de lucrări impune un număr la fel de mare de surse de inspiraţie.Unele dintre ele pot părea uşor neobişnuite: se inspiră chiar şi din desenele animate pentru că îi plac foarte mult culorile vii şi vesele pe care le regăseşte aici.

Sursă de inspiraţie foarte valoroasă sunt călătoriile. Atenţia la detalii şi memoria foarte bună o ajută să stocheze imagini din călătorii pe care le redă apoi prin culori vii. Le stochează în memorie pentru că niciodată nu poate să picteze în altă parte decât în atelierul ei de acasă. Multe din tablouri i-au devenit album de amintiri din Spania, Maroc, Grecia.

Lucrările ei se apropie, prin prisma culorii, de cele ale pictorilor impresionişti. Acest lucru se datorează în mare măsură şi faptului că artiştii ei preferaţi aparţin acestui curent. Nu doar culorile o apropie de impresionism, ci şi faptul că în lucrările ei imaginea se topeşte în atmosferă şi chiar umbrele ajung să capete culoare. Pentru ca însăşi lumea văzută de ea e în culori. Îi place mult culoarea albastru, care însă se regăseşte destul de rar în tablourile ei.

Pictura rămâne nu doar modalitatea prin care ea îşi transpune stările, trăirile şi concepţiile, ci şi modalitatea ei de a oferi ceva lumii, lume care uneori o judecă, alteori o marginalizează, rareori o înţelege.
Are perioade de pauză, dar întotdeauna se dovedesc a fi pauze constructive, sunt pauze în care mintea i se îmbogăţeşte cu noi şi noi imagini. Sunt pauzele de dinaintea unei alte lucrări, iar o altă lucrare este întotdeauna o viziune originală.

Îşi regăseşte de fiecare dată forţa de care are nevoie pentru că este ambiţioasă. Şi-o regăseşte şi pentru că vrea în permanenţă mai mult de la ea. Să cunoască, să vadă. Şi pentru asta are la dispoziţie cărţile de artă, care nu sunt puţine, din biblioteca personală. Şi pe care le ştie aproape pe dinafară.

A acceptat cu bucurie în suflet să se implice în proiectul Casă Cu Casă Se Face Sat, un complex destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Acceptarea a venit şi ca o etapă a procesului ei îndelungat de a arăta celorlalţi că stigmatizarea îşi pune uneori amprenta mai puternic decât boala în sine. Implicarea ei în proiect vine şi pentru că înţelege necesitatea înfiinţării unui Complex destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Îi e, în primul rând, ei necesar. Va fi locul în care îşi va încărca memoria cu noi imagini şi cu sentimentul că e printre oameni ca ea, care nu o judecă. E convinsă că asta se va reflecta în lucrările ei.

 

Iniţiatorul unui proiect ambiţios

Ştefan Bandol este preşedintele Asociaţiei Aripi, singura asociaţie de beneficiari privind sănătatea mintală din România, şi iniţiatorul proiectului Casă Cu Casă Se Face Sat, un complex destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Stefan Bandol

Ştefan Bandol în prima casă a Complexului European de la Sighişoara

Ideea acestui proiect i-a venit în momentul în care a primit o donaţie care constă într-un teren de 3,75 de hectare în apropiere de oraşul Sighişoara. Ideea este ambiţioasă, dar conştientizează pe deplin complexitatea acestui proiect şi nu vede rezultatul final fără să se gândească la fiecare pas mic pe care îl are de parcurs. Iar primul pas îl face alături de pictoriţa Simona Istrate, motivând că a ales-o pe ea pentru că este dovada elocventă că persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt persoane complexe. Are convingerea că expoziţia va fi un succes nu doar pentru că Simona Istrate este un om cu probleme de sănătate mintală, un caz care sensibilizează, ci pentru că are încredere în forţa lucrărilor ei.

Pentru că întrevede rezultatele acestui prim pas, are curajul să gândească în perspectivă. Cu toate acestea, refuză să gândeasca idealist, ci îşi proiectează mintal Complexul în termeni realişti. Dar într-o realitate optimistă, în care Complexul European destinat persoanelor cu probleme de sănătate mintală de lângă Sighişoara îşi va deschide porţile peste ani buni.

Ştefan Bandol ştie că poate, dar mai ştie că în reuşita lui contează enorm ajutorul celor din jur, ajutor pe care speră să îl primească.